Julkaistu 05.02.2024

Jaa

21 suomalaisyritystä on aloittanut kansainvälisen ihmisoikeuskoulutusohjelman

Yritykset ovat mukana 1. helmikuuta käynnistyneessä Business & Human Rights -koulutusohjelmassa, jonka aikana ne oppivat ihmisoikeusvastuusta ja käytännön toimenpiteistä.

Yrityksillä on velvollisuus kunnioittaa sekä mahdollisuus edistää ihmisoikeuksia omassa liiketoiminnassaan. Silti vasta harvat yritykset tunnistavat toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia. UN Global Compactin ja Shiftin perustamassa Business & Human Rights -koulutusohjelmassa perehdytään YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaiseen huolellisuusvelvoiteprosessiin.

Tulevan kevään aikana osallistujayritykset oppivat arvioimaan liiketoimintansa keskeisiä ihmisoikeusvaikutuksia, vahvistamaan sidosryhmäyhteistyötä, kehittämään toimenpiteitä kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi sekä viestimään tehdyistä toimenpiteistä. Ohjelman keskiössä on löytää käytännön keinoja, joilla tunnistaa, ehkäistä, lieventää ja korjata ihmisoikeusriskejä koko arvoketjun osalta.

Suomesta koulutusohjelmaan osallistuu:

Castellum
Finnair Ltd
Framery
Hankkija Oy
Hannes Snellman Attorneys Ltd
Kemira Oyj
Kempower Oyj
Kotipizza Group Oy
Luhta Sportswear Company
Lassila & Tikanoja Oyj
Mehiläinen Oy
Neste Corporation
Otava Ltd
Paptic Ltd
Pihlajalinna Plc
Posti Group Oyj
Siskon Siivous Oy
Skanska Oy
Stora Enso Oyj
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Vaisala Oyj

Samanaikaisesti ohjelmaan osallistuu satoja muita yrityksiä ympäri maailman.

”Valtava kiinnostus ohjelmaa kohtaan kertoo siitä, että yritykset ottavat ihmisoikeustyön vakavasti. Jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään, ja liiketoiminnalla on suoria ja välillisiä vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen. Lisäksi EU-lainsäädäntö vaatii yrityksiä jatkossa huomioimaan ja raportoimaan myös ihmisoikeusprosessejaan”, kertoo UN Global Compact Suomen sosiaalisen vastuun asiantuntija Sophia Lawson Hellu.

Business & Human Rights -koulutusohjelma järjestetään Suomessa toista kertaa

Huippusuosittu koulutusohjelma järjestetään Suomessa nyt toista kertaa. Ensimmäinen kierros järjestettiin vuonna 2023 erinomaisin arvosanoin. Edellisen kierroksen osallistujayritykset ovat asettaneet ohjelman tuella kunnianhimoisia tavoitteita ja aloittaneet työnsä kohti systemaattista ihmisoikeusprosessia.

Palautteen mukaan ohjelma on avannut yrityksille verkostoitumismahdollisuuksia sekä antanut arvokkaita työkaluja ihmisoikeustyön kehittämiseen. 

Kevään 2024 Business & Human Rights -ohjelma kestää Suomessa helmikuusta heinäkuuhun. Ohjelma koostuu paikallisista työpajoista suomalaisyritysten kesken, globaaleista koulutuswebinaareista sekä itseopiskelumateriaaleista ja itsenäisesti suoritettavista tehtävistä. 
 

Lisätietoja: 

Business & Human Rights -ohjelma

Sophia Lawson Hellu
Programme Manager
+358 50 313 1351
sophia.lawsonhellu(at)globalcompact.fi
 

UN Global Compactista lyhyesti

YK:n entisen pääsihteerin aloitteena syntynyt UN Global Compact on maailman suurin yritysvastuuverkosto. UN Global Compact auttaa yrityksiä edistämään yritysvastuun kymmentä periaatetta, jotka liittyvät työoloihin, ihmisoikeuksiin, ympäristöön ja korruption torjuntaan. Tavoitteena on vauhdittaa liiketoiminnan maailmanlaajuista yhteisvaikutusta sitoutumalla kymmenen periaatteen lisäksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka muodostavat vastuullisuustyön globaalin viitekehyksen. UN Global Compactiin kuuluu yli 20 000 yritystä yli 160 maasta ja 69:stä eri paikallisverkostosta. Tavoitteena on yhdistää liiketoiminta – paremman maailman puolesta.