Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet

Kehitä kunnianhimoista luontotyötä ja opi asettamaan yrityksellesi tieteeseen perustuvat luontotavoitteet edelläkävijöiden joukossa. Koulutusohjelmassa tutustutaan Science Based Targets Networkin viitekehykseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin asiantuntijoiden johdolla.

Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet -ohjelmassa yritykset pääsevät oppimaan Science Based Targets Networkin (SBTN) viitekehyksestä ja työkaluista kunnianhimoisten luontotavoitteiden asettamiseksi. Ohjelma varustaa yritykset tiedoilla ja taidoilla, joita ne tarvitsevat tieteeseen perustuvien luontotavoitteiden asettamiseen.

Ohjelma antaa yrityksille paremmat valmiudet vastata EU:n muuttuvaan sääntelyyn, sillä esimerkiksi CSRD:n myötä monien yritysten tulee raportoida luontotyöstään Euroopan kestävyysraportointistandardien (ESRS) mukaisesti. ESR-standardeista E2, E3 ja E5 suoraan viittaavat SBTN:n ja viitekehys on linjassa myös esimerkiksi EU:n metsäkatoasetuksen kanssa (EUDR).

Hyvinvoiva luonto on elämisen jatkumisen edellytys ja kestävän kehityksen kulmakivi. Luonnolla ja sen monimuotoisuudella on suuri merkitys myös yrityksille – maailman talousfoorumin mukaan yli 50 prosenttia maailman BKT:sta on luonnosta riippuvaista, joten luontokadolla on mittavia taloudellisia vaikutuksia. 

Luontokato aiheuttaa monenlaisia riskejä yrityksille, mutta luontokadon hidastaminen voi luoda edelläkävijäyrityksille myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yritykset voivat pienentää luontovaikutuksiaan omaksumalla liiketoimintamalleja, jotka ovat linjassa planetaaristen rajojen kanssa. 

Noudattamalla SBTN-ohjeistoa, yritykset voivat olla varmoja siitä, että niiden toimenpiteillä on aito positiivinen vaikutus, ja että tavoitteet ovat uskottavan kolmannen osapuolen validoimia. 

Haku huippusuositun ohjelman toiselle kierrokselle on 22.4.–31.5.2024. 

Science Based Targets Network (Science Based Targets -aloitteen sisaraloite) on julkaissut ohjeet ja työkalut, joilla yritykset voivat asettaa kunnianhimoisia, tieteeseen perustuvia ja planetaaristen rajojen mukaisia tavoitteita luontovaikutustensa pienentämiseksi. 

Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet -ohjelmassa yritykset pääsevät tutustumaan SBTN:n viitekehykseen, ohjeistukseen ja työkaluihin luontotavoitteiden asettamiseksi. Koulutusohjelma sisältää käytännönläheisiä työpajoja, asiantuntijatukea ja itsenäistä opiskelua.

Katso ohjelman lanseeraustilanteen tallenne.

Science Based Targets Network (SBTN) on maailmanlaajuinen aloite, jonka tehtävänä on opastaa yrityksiä asettamaan kunnianhimoisia, tieteeseen perustuvia tavoitteita negatiivisten luontovaikutustensa pienentämiseksi. SBTN:n perustivat UN Global Compact, World Economic Forum, World Resources Insitute, WWF ja UN Environment Programme, Conservation International ja CDP. 

Vuonna 2023 SBTN julkaisi ensimmäiset versiot teknisistä ohjeistuksista, joiden avulla yritykset voivat asettaa kunnianhimoisia ja planetaaristen rajojen mukaisia makean veden ja maaekosysteemien luontotavoitteita. Vuonna 2024 aloite julkaisee päivityksiä ja muutamia uusia tukidokumentteja täydentämään ensimmäistä versiota. Ohjeisto päivittyy vielä vuonna 2025 esimerkiksi meritavoitteiden osalta. 

SBTN:n viitekehys on linjassa monien kansainvälisten tavoitteiden ja standardien kanssa liittyen ilmastoon ja luontoon. Näitä ovat esimerkiksi Pariisin sopimus, Global Biodiversity Framework, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, Global Reporting Initative (GRI), Taskforce on Nature-Related Financial Disclosures (TNFD).

UN Global Compact on yksi Science Based Targets Networkin kumppaneista ja on tiiviisti mukana aloitteen ja sen julkaisujen kehityksessä.

 • Pääset oppimaan yrityksesi luontovaikutuksista ja nostamaan yrityksesi luontotyön kunnianhimon tasoa 
 • Saat ajankohtaista tietoa yritysten luonto- ja biodiversiteettityöstä ja Science Based Targets Networkin ohjeistuksesta
 • Pääset keskustelemaan ja kysymään kysymyksiä alan asiantuntijoilta
 • Pääset verkostoitumaan ja jakamaan näkemyksiä muiden suomalaisten yritysten kanssa
 • Saat käyttöösi verkko-oppimisalustan, joka mahdollistaa opiskelun, silloin kun sinulle sopii
 • Ohjelma on maksuton UN Global Compact Suomen verkoston jäsenyrityksille
   

Ohjelma rakentuu UN Global Compactin globaalin koulutusohjelmakonseptin mukaisesti kolmeen moduuliin, ja sisältää työpajoja, asiantuntijatukea, itsenäistä opiskelua, sekä verkostoitumista ja oppimista muilta suomalaisilta yrityksiltä.

Ohjelmassa käydään läpi viisivaiheinen SBTN-prosessi, sisältäen olennaisuusarvion ja merkittävimpien luontovaikutusten priorisoinnin, vaikutusten mittaamisen ja tavoitteiden asettamisen sekä keskustelua erilaisista strategioista luontotavoitteiden saavuttamiseksi.

Ohjelmaan voi hakea kaikki UN Global Compact Suomen verkoston jäsenyritykset. Ohjelma on erityisen hyödyllinen niille yrityksille, joilla on merkittäviä suoria luontovaikutuksia. SBTN:n ohjeisto ei tällä hetkellä ole sopiva rahoitus- ja konsulttisektorille eikä yrityksille, joiden liikevaihto on alle 50 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuodessa.

Ohjelma on jäsenillemme maksuton. Jos organisaatiosi ei vielä ole verkostomme jäsen, voit tutustua jäsenyyteen täällä tai olla yhteydessä Participant Engagement Manager Paavali Koivulaan paavali.koivula@globalcompact.fi.

Sinun ei tarvitse tuntea SBTN-aihetta syvällisesti, mutta suosittelemme tutustumaan aloitteen verkkosivuilta löytyviin resursseihin ennen hakemista:

Lisäksi suosittelemme perehtymään tuoreeseen raporttiimme:

Hyvä ymmärrys yrityksesi toiminnan vaikutuksista ja arvoketjusta auttaa pääsemään työssä vauhtiin. Myös kokemus SBT-tavoitteiden asettamisesta päästöjen osalta on ohjelmassa eduksi.

Ohjelman kieli on suomi, mutta materiaaleja on myös englanniksi.

Ohjelma ei velvoita yritystäsi mihinkään. Toivomme kuitenkin, ettei ohjelmaan lähdetä mukaan kevyin perustein, sillä voimme ottaa mukaan vain rajallisen määrän osallistujia.

Ohjelman aikana yrityksellä on mahdollisuus käytännössä tehdä SBTN-prosessin mukaisia toimenpiteitä, esim. olennaisuusarvio. Näin ohjelmasta saa myös enemmän irti, ja suosittelemmekin varautumaan tähän.

Varmistathan, että yritykselläsi on tarvittava määrä resursseja koko ohjelman ajaksi. Arviomme on, että ohjelmaan ja sen aikana tehtävään luontotyöhön kuluu yrityksessä noin 60 tuntia elokuun 2024 ja helmikuun 2025 välillä. Työpajojen osuus tästä on noin 20 tuntia. Voimme ottaa mukaan kaksi osallistujaa per yritys.

 • Hakuaika: 22.4.–31.5.2024
 • Valintapäätökset hakijoille tiedoksi: viimeistään 14.6.2024
 • Ohjelman työpajat: Helsingissä elokuusta 2024 helmikuuhun 2025
  • 27.8.
  • 18.9.
  • 8.10.
  • 5.11.
  • 3.12.
  • 28.1.
  • 11.2.

*Tarkempi ohjelman aikataulu päivittyy pian. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Voit hakea mukaan täyttämällä hakemuksen. Hakemuksia käsitellään jo hakuajan aikana. Pyydämme vastaamaan huolellisesti jokaiseen lomakkeen kysymykseen, sillä vastauksilla on merkitystä, kun teemme päätöksiä osallistujista.

Valinnoissa otetaan huomioon yrityksen koko ja toimiala, yrityksen kokemus ja aiempi työ aiheen parissa, suunnitelmat ja sitoutuneisuus luontotyöhön sekä käytettävissä olevat resurssit ohjelman aikana. Hyväksytyt tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet (SBT) ovat eduksi. Pyrimme ottamaan mukaan monipuolisesti erilaisia yrityksiä.

Osallistujien kokemuksia

"Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet -ohjelma antoi meille arvokkaita oppeja luontovaikutuksistamme ja siitä, minne kohdistaa toimenpiteitä jatkossa."

Senni Simola
Kestävän kehityksen asiantuntija
Alko

"Luontotavoitteet on suhteellisen tuore asia, joten me kaikki olemme samassa tilanteessa. Kun jaamme ajatuksia ja etenemme yhdessä, se helpottaa arjen tekemistä merkittävästi – yhteisön tuki ja turva ovat korvaamattomia."

Eelis Rytkönen
Chief Impact Leader
Ylva

Haluatko mukaan?

Ohjelmaan haetaan yrityksenä. Haku toiselle kierrokselle on päättynyt.

Jäikö sinulle kysyttävää?

Karoliina Koistila

Programme Manager

Karoliina vastaa ilmastoon ja luontoon liittyvästä tarjonnastamme. Karoliina pyörittää muun muassa Climate Ambition ja Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet -ohjelmia.