Suoraan sisältöön
Joukko suomalaisyrityksiä on tänään aloittanut kansainvälisen Business & Human Rights -koulutusohjelman, jossa osallistujat perehtyvät yritysten ihmisoikeusvastuuseen ja kehittävät asianmukaisen huolellisuuden prosessejaan.

29 suomalaisyritystä kehittää ihmisoikeustyötään uudessa koulutusohjelmassa

Joukko suomalaisyrityksiä on tänään aloittanut kansainvälisen Business & Human Rights -koulutusohjelman, jossa osallistujat perehtyvät yritysten ihmisoikeusvastuuseen ja kehittävät asianmukaisen huolellisuuden prosessejaan.

YK:n yritysvastuualoite UN Global Compact on kehittänyt ohjelman yhteistyössä Shiftin kanssa. Koulutusohjelmaan osallistuu samanaikaisesti yli 800 yritystä ympäri maailman seuraavan puolen vuoden ajan.

YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden (UNGP) mukaan yritysten tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia ja välttää loukkauksia liiketoiminnassaan. Yritysten ihmisoikeusvaikutukset voivat kohdistua esimerkiksi työntekijöihin arvoketjussa, ympäröiviin yhteisöihin sekä hyödykkeiden loppukäyttäjiin.

Tästä huolimatta jopa 46 % maailman suurimmista yrityksistä ei pysty osoittamaan, että ihmisoikeusriskejä olisi arvioitu tai lievennetty niiden arvoketjuissa. Suomessa yritykset ovat lähtökohtaisesti sitoutuneet ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mutta konkreettisten toimien ja niiden seurannan tulisi olla järjestelmällisempää.

Juuri alkaneessa Business & Human Rights -ohjelmassa osallistuvat yritykset vahvistavat omaa ihmisoikeustyötään. Osallistujat oppivat juuri ne käytännön keinot, joilla tunnistaa, ehkäistä, lieventää ja korjata ihmisoikeusriskejä läpi arvoketjun.

”Ihmisoikeuksien kunnioittaminen kuuluu jokaiselle yritykselle koosta, toimialasta tai toimintamaasta riippumatta. Olemme iloisia suuresta yritysjoukosta, joka osallistuu uuteen ihmisoikeusohjelmaamme. Laaja kiinnostus ohjelmaan osoittaa, että ihmisoikeudet ovat nyt nousemassa aivan uudella tavalla yritysten vastuullisuustyön keskiöön”, sanoo Marja Innanen, UN Global Compact Suomen pääsihteeri.

Ohjelman tavoitteena on myös syventää yritysten välistä vertaisoppimista ja yhteistyötä ihmisoikeusvastuuseen liittyen. Yritysten edustajat tapaavat kasvokkain työpajoissa, osallistuvat kansainvälisiin koulutuksiin ja opiskelevat itsenäisesti verkossa.

Suomesta koulutusohjelmaan osallistuu Cargotec, Castrén & Snellman, Coor Service Management, Ensto Group, Fiskars Group, Huhtamäki, Ilmatar Energy, Kemira, Kesko, Konecranes, Lune Group, Matkahuolto, Miltton Group, Neste, Nokian Renkaat, Olvi, OP Financial Group, Outokumpu, Paptic, Sanoma, SOK, Sponda, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tokmanni, Tradeka, Varma, Veikkaus, VR Group ja Wärtsilä.  

Suomessa Business & Human Rights -ohjelman tarjoaa ja järjestää UN Global Compact Suomi.


Lisätietoja:

Sophia Lawson Hellu
Programme Manager, Social Responsibility & Human Rights
UN Global Compact Suomi
+358 50 313 1351 / sophia.lawsonhellu(at)globalcompact.fi

Business & Human Rights -ohjelmasta lyhyesti:

Business & Human Rights -ohjelma on UN Global Compactin ja Shiftin kehittämä koulutuskokonaisuus yritysten ihmisoikeustyön tueksi. Käytännönläheisen ohjelman aikana yritykset oppivat tunnistamaan ja arvioimaan liiketoimintansa kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia ja muuttamaan nämä havainnot konkreettisiksi toimenpiteiksi.  

UN Global Compactista lyhyesti:

YK:n Global Compact on maailman laajin yritysvastuuverkosto, johon kuuluu yli 18 000 yritystä yli 160 maasta. Global Compactiin sitoutuneet organisaatiot edistävät yritysvastuun kymmentä periaatetta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka muodostavat vastuullisuustyön globaalin viitekehyksen. UN Global Compact Suomi tarjoaa jäsenilleen kansainvälisen vertaisoppimisverkoston ja laajan koulutustarjonnan vastuullisuustyön kehittämiseen.

Jaa uutinen