Julkaistu 11.10.2021

Jaa

Vieraskynä

Pirkko Harrela, UPM: Yrityksille ilmastonmuutos on riskienhallintaa mutta myös mahdollisuus

YK:n COP26-ilmastokokous on kulman takana. Marraskuun alussa monissa maissa seurataan valtioiden välisten neuvottelujen edistymistä Glasgow’ssa. Niin myös Suomessa.

YK:n Suomessa toimiva yritysvastuuverkosto, UN Global Compact Network Finland, virittäytyy teemoihin jo tällä viikolla ja järjestää COP26-etkot komealla kotimaisella kokoonpanolla. Ja mikäs siinä: suomalaisilla yrityksillä on hyvä tarina kerrottavanaan.

Yrityksille ilmastonmuutos on riskienhallintaa mutta myös mahdollisuus. Jokainen hyvin johdettu yritys pohtii sitä ennakoivasti ja kaukokatseisesti. Monet suomalaisyritykset ovatkin edenneet reipasta vauhtia ilmastotoimissaan.

Muutoksen ajurit ovat selvät: kuluttajat ja markkinat ovat kiinnostuneita ilmastopositiivisista tuotteista ja toimintatavoista. Mikään ei vauhdita yrityksiä paremmin kuin asiakkaiden ja sijoittajien kiinnostus, ja suomalaisyritykset ovat myös onnistuneet tekemään ilmastotuotteillaan kannattavaa bisnestä.

Olennaista on ennakointi

UPM on yksi niistä suomalaisyrityksistä, jolla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Siksi pääsemme isännöimään Suomen Global Compact -paikallisverkoston tilaisuutta torstaina 14. lokakuuta.

Julkistimme ilmastolinjauksemme tammikuussa 2020, jolloin myös sitouduimme YK:n 1,5 asteen ilmastotavoitteeseen toisena suomalaisyhtiönä. Linjausta edelsi puolentoista vuoden valmistelu. Sen aikana kaikki UPM:n liiketoiminnat laativat skenaarioita ilmastoriskeistä ja mahdollisuuksista sekä toimenpidesuunnitelmat vuoteen 2030. 

UPM:n ilmastostrategia on yksinkertainen. Saamme aikaan merkittäviä ilmastovaikutuksia kolmella tavalla: vähentämällä päästöjä, hoitamalla metsiä kestävästi, ja kehittämällä uusia kestäviä tuotteita.

Metsissä muutos näkyy ensisijaisesti toimintatapojen kehittymisenä. Kestävä metsänhoito ylläpitää hiilinieluja, kun puuta istutetaan johdonmukaisesti enemmän kuin käytetään. Puulajisuhteita ja korjuukäytäntöjä muuttamalla lisätään luonnon monimuotoisuutta ja vahvistetaan metsien kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen.

Fossiilisten päästöjen vähentäminen on ensisijainen keino hillitä ilmastonmuutosta. Investoinnit energiatehokkuuteen vähentävät sekä käyttökustannuksia että päästöjä. Olemme sitoutuneet vähentämään päästöjämme 65 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, eli paljon EU:n tavoitetta nopeammin.

Tuotantolaitosten päästöjen lisäksi leikkaamme kuljetusketjun päästöjä. Uusiutuva energia ja sääolosuhteiden muutoksia kompensoiva hiilidioksidivapaa säätövoimaovat tärkeitä yhteiskunnan muutoksessa.

Myös fossiilisten raaka-aineiden käyttöä tulee vähentää. Metsäteollisuusyhtiöillä on siihen erinomaiset edellytykset. Uusiutuvat, kestävästi tuotetut raaka-aineet ja tuotteet sekä niihin pohjautuvat kiertotalousratkaisut ovat ratkaisevan tärkeitä tulevaisuuden kulutusvalinnoissa.

COP-etkoilla puhutaan yhteistyöstä

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja yhteistyötä useiden toimijoiden välillä. Monet yritykset ovat ilmastoajattelussaan jo hyvässä vauhdissa. Niillä on kuitenkin paljon opittavaa toisiltaan ja tieteeltä.

Politiikantekijöiltä ja valtioilta odotetaan kykyä kompromisseihin ja kohtuullisuutta, jotta kaikki voivat pysyä mukana muutoksessa. COP-kokouksessa odotetaan esimerkiksi selkeämpiä pelisääntöjä ilmastoa koskeviin kansainvälisiin markkinamekanismeihin, jotka vaikuttaisivat sekä valtioihin, että eri maissa toimiviin yrityksiin.

Suomen Global Compact -verkoston COP26-etkoilla onkin hyvä puhua yhteistyöstä eri toimijoiden välillä. Yritysmaailman ulkopuolelta tapahtumaan tuovat terveisensä Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja WWF-nuori Sara Nyman sekä Suomen COP26-pääneuvottelija Marjo Nummelin ympäristöministeriöstä. Yritysten näkökulmaa valottavat Elisan, Metsä Boardin, OP-Ryhmän ja UPM:n toimitusjohtajat.

Tervetuloa ottamaan esimakua Glasgow’sta ja oppimaan toisiltamme!

Vielä ehdit ilmoittautua online-tilaisuuteen tämän linkin kautta.

Pirkko Harrela
johtaja, sidosryhmäsuhteet
UPM