Julkaistu 25.03.2020

Jaa

Vieraskynä

Reima: Tuotteen elinkaari alkaa suunnittelupöydältä

Global Compactin ja Kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) periaatteiden mukaisesti ympäristönsuojelu ja vastuullisen kuluttamisen edistäminen ovat nykyaikaisen liiketoiminnan avainkysymyksiä – tai ainakin niiden pitäisi olla. Silti monet tuotteet suunnitellaan yhä ajattelematta niiden elinkaaren loppua; kuinka pitkään tuote ylipäätään kestää käytössä, ja kuinka se voidaan hävittää tai kierrättää ympäristöä kunnioittaen. Tämä on erityinen haaste teknisissä vaatteissa, joiden laatu- ja ominaisuusvaatimukset ovat korkeita ja moninaisia: tuotteessa täytyy olla erinomainen hankauksenkesto, veden- ja tuulenpitävyys sekä lianhylkivyys. Usein nämä saadaan aikaan sekoitemateriaalien ja erilaisten viimeistelyjen avulla. Valitettavasti tämä tekee tuotteen kierrättämisestä tekstiilijätteenä erittäin hankalaa.

Reima on monen vuoden kehitystyön jälkeen tuonut markkinoille kierrätettäväksi suunnitellun Voyager-takin, joka on tehty monomateriaalista, eli se on metalliosia lukuun ottamatta 100 % polyesteriä. Metalliosat on myös helppo erotella koneellisesti kierrätyksen esikäsittelyvaiheessa.

Takin kestävyys ja tekniset ominaisuudet ovat tuttua Reima-laatua. Uniikin koodin avulla perheet voivat rekisteröidä takin netissä ja seurata sen matkaa käyttäjältä toiselle ja lopulta kierrätykseen. Näin rohkaisemme myymään tai antamaan Voyagerin aina seuraavalle käyttäjälle, kunnes se on tullut tiensä päähän, jolloin takin voi palauttaa meille. Reima kierrättää Voyagerit yhteistyökumppanien kanssa takaisin polymeereiksi, joista voidaan vuorostaan tehdä uusia tuotteita.

Voyagerin kaltaiset tuotteet pienentävät ympäristökuormitusta kahdella tavalla: kestävän tuotteen uudelleenkäyttö sellaisenaan vähentää uusien tuotteiden tuotantoa, ja raaka-aineen uusiokäyttö tuotteen kierrätyksen jälkeen vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Tämä kuitenkin vaatii tuotteen koko elinkaaren huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa. Tulevaisuuden kiertotalouden mukaista yritystoimintaa voi harjoittaa jo tänään, kun asiantuntemus on kohdallaan.

Reiman Yritysvastuutiimi