Julkaistu 22.02.2023

Jaa

Asiantuntijoilta

Sophia Lawson Hellu: 5 vinkkiä naistenpäivän viettoon yrityksissä

Kahden viikon päästä 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivän tarkoituksena on hemmottelun ja tulppaanien sijaan kiinnittää huomiota sukupuolten tasa-arvoon ja naisten oikeuksien edistämiseen. Monissa yrityksissä mietitäänkin juuri, miltä päivä voisi omassa organisaatiossa näyttää.

Alla viime hetken vinkkini yrityksille kansainvälisen naistenpäivän viettoon:

  • Korvaa korulauseet toiminnalla. Onko yrityksesi jo allekirjoittanut naisten voimaannuttamisen periaatteet (Women's Empowerment Principles)? UN Womenin ja UN Global Compactin seitsemän WEPs-periaatetta ohjaavat yrityksiä ja tarjoavat konkreettisia työkaluja tasa-arvon edistämiseen ja naisten voimaannuttamiseen omassa liiketoiminnassa.  
  • Tarkastele omia tekoja. Moni yritys asettaa toiminnalleen tasa-arvotavoitteita, mutta niissä edistymistä tarkastellaan vain vastuullisuusraportin yhteydessä. Naistenpäivän alla on hyvä viestiä eri sidosryhmille, kuinka tavoitteissa on tähän asti edistytty, ja mitä niiden saavuttamiseksi on vielä tehtävä. Läpinäkyvyyttä on myös epäonnistumisten jakaminen. 
  • Huomioi naisten moninaiset identiteetit. Yhtäläisyyksistä huolimatta, naisten kokemukset niin yhteiskunnassa kuin omassa työyhteisössä voivat erota toisistaan. Näihin kokemuksiin vaikuttavat esimerkiksi ikä, alkuperä, vammaisuus, uskonto, seksuaalinen suuntautuminen tai tavat ilmaista sukupuoltaan.
  • Vältä kuormittamasta entisestään. Koska päivän keskiössä ovat naiset, lisäävät erilaiset aktiviteetit tyypillisesti juuri heidän työmääräänsä. Päivittäisen työnsä lisäksi naisten odotetaan järjestävän tilaisuuksia, valmistelevan juhlapuheita ja jakavan muille omaa osaamistaan (usein ilman erillistä korvausta). Kansainvälisenä naistenpäivänä on tärkeä kannustaa myös miehiä aktiiviseen liittolaisuuteen.  
  • Osoita tukea tasa-arvotyötä tekeville tahoille. Työtä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi on tehtävä päivittäin. Tue ja korosta naisten oikeuksia edistävien toimijoiden työtä kansainvälisenä naistenpäivänä. Muista kuitenkin tehdä yhteistyötä heidän kanssaan ympäri vuoden.

On tärkeä tiedostaa, että sukupuolten tasa-arvosta hyötyvät kaikki. Siksi sen edistämisen tulisi olla myös jokaisen suomalaisyrityksen agendalla. UN Global Compact käynnisti helmikuun alussa kaikille avoimen Countdown to International Women's Day -koulutussarjan, josta yritykset saavat käytännön työkaluja tasa-arvotyöhön. Mukaan voi liittyä aina kansainväliseen naistenpäivään 8.3. asti. Kuinka teillä tullaan viettämään kansainvälistä naistenpäivää?

Sophia Lawson Hellu
Programme Manager, Social Responsibility & Human Rights
UN Global Compact Suomi