Julkaistu 14.12.2020

Jaa

Pariisin sopimuksesta 5 vuotta

Pariisin sopimuksen hyväksymisestä tuli kuluneeksi 5 vuotta 12.12. Viime viikko olikin ilmasto- ja ympäristöaiheisten tapahtumien superviikko, joka huipentui lauantaiseen YK:n ilmastohuippukokoukseen Climate Ambition Summitiin.

127 maata on sitoutunut tai juuri sitoutumassa päästövähennyksiin, ja Climate Ambition Summitissa 75 maata julisti uusia tai päivitettyjä tavoitteita. EU:kin korjasi omaa tavoitettaan kunnianhimoisempaan suuntaan. Myös yrityksissä tehdään arvokasta työtä päästöjen vähentämiseksi: yli 1100 yritystä on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen.

Vaikka paljon on tapahtunut Pariisin sopimuksen jälkeen ja olemme näiden sitoumusten vuoksi menossa kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta, globaalit kasvihuonekaasupäästöt ovat kuitenkin edelleen kasvussa. Tämä vuosi on jälleen ollut yksi mittaushistorian lämpimimmistä vuosista. Viime viikon tapahtumien ja raporttien viesti onkin, että nykyiset sitoumukset eivät vielä rajoita lämpötilan nousua riittävästi. Nyt tarvitaan ihan kaikki mukaan kunnianhimoiseen ilmastotyöhön. Tästä muistutti myös YK:n pääsihteeri António Guterres puheessaan 2.12.

Mikäli vielä pohdit, miten aloittaa ilmastonmuutoksen vastaiset työt, muistutamme Business Ambition for 1.5 °C -kampanjasta. Kampanjassa yritykset sitoutuvat kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin ja se tarjoaa hyvän viitekehyksen ilmastotyölle. Kampanjassa on mahdollista olla mukana myös pienemmillä resursseilla. Kysy meiltä rohkeasti neuvoa.

Jos taas kaipaat inspiraatiota, Global Compactin Youtube-kanavalla on tallenteita viime viikon Caring for Climate -tapahtumasta. Myös Climate Ambition Summitin puheenvuorot kannattaa käydä katsomassa tapahtuman verkkosivuilta.