Suoraan sisältöön

Entistä useampi yritys sitoutunut ilmastonmuutoksen hidastamiseen, mutta tekoja vielä tarvitaan

YK:n ilmastokokous Glasgow’ssa on ohi. Kokouksen tavoitteena oli varmistaa, että maailman valtiot tekevät tarvittavan kunnianhimoisia toimia, jotta Pariisin sopimus ja 1,5 asteen tavoite olisi edelleen saavutettavissa.

Monilta osin kokous oli pettymys, eikä esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiselle saatu tarpeeksi selkeää päätöstä. Valtioiden uudet ja päivitetyt päästövähennystavoitteet eivät myöskään vielä ole tarpeeksi kunnianhimoisia vaan lisäisivät päästöjä 13,7 % vuoteen 2010 nähden. Täysin epäonnistuneeksi kokousta ei kuitenkaan voida kutsua, sillä Pariisin sääntökirja saatiin valmiiksi ja saimme lupauksen siitä, että jatkossa päästövähennystavoitteet päivitetään ja niistä raportoidaan vuosittain. Lisäksi päästiin sopuun ilmastonmuutokseen sopeutumiseen suunnattavasta rahoituksesta.

Ilmastokokous lähetti myös yksityiselle sektorille selkeän viestin siitä, että vaikuttavia päästövähennystoimia tarvitaan myös yrityksiltä. Monet yritykset ovat tietenkin jo vastanneet tähän haasteeseen, ja päättäjien neuvotellessa yritykset olivatkin läsnä sekä tapahtumapaikalla Glasgow’ssa että erilaisissa sivutapahtumissa. Myös UN Global Compactin vuotuinen Caring for Climate -tapahtuma keräsi linjoille yritysten edustajia ympäri maailmaa.

Tapahtuman aikana Science Based Targets -aloite ja UN Global Compact julkaisi tilanneraportin Business Ambition for 1.5 °C -kampanjan tuloksista. Jo 1045 yritystä on sitoutunut asettamaan 1,5 asteen tavoitteet oman liiketoimintansa päästöille ja vähentämään niitä, jotta tuossa tavoitteessa pysyttäisiin. Edellisen YK:n ilmastokokouksen aikaan vuonna 2019 kampanjaan sitoutuneita yrityksiä oli 117. Yritysten tieteeseen perustuvissa, 1,5 asteen päästövähennystavoitteissa on siis tapahtunut huikea kasvu.

Vaikka yritysmaailma näyttäisi ottavan ilmastonmuutoksen hidastamisen nyt vakavasti, on työ vasta alussa. UN Global Compact ja Science Based Targets -aloite julkaisi ilmastokokouksen aikana uusia työkaluja yritysten ilmastotyön tueksi:

Net-Zero Corporate Standard: Maailman ensimmäinen, tieteeseen perustuva määritelmä ja metodologia yritysten nettonollatavoitteille. Käymme standardia läpi tapahtumassamme 2.12. Ilmoittaudu mukaan.

CEO Study: Climate Leadership in the Eleventh Hour: UN Global Compactin ja Accenturen tekemän, maailman laajimman vastuullisuustutkimuksen tulokset sisältävät yli 1200 toimitusjohtajan näkemykset ilmastotyön johtamisesta.

UN Global Compact Think Lab on Just Transition with the ILO
Vuonna 2022 UN Global Compact lanseeraa sarjan Think Lab -ajatushautomoita, joiden avulla yritykset voivat vaikuttaa Global Compactin sisältöihin ja linjauksiin erilaisista vastuullisuusteemoista sekä kehittää teemaan liittyviä parhaita käytäntöjä. Ensimmäisen Think Labin aiheena on oikeudenmukainen siirtymä ilmastoneutraaliin tulevaisuuteen. Miten valmistautuminen oikeudenmukaiseen siirtymään vaikuttaa yritysten liiketoimintaan? Miten varmistaa uusien työpaikkojen synty ja ettei ketään jätetä siirtymässä jälkeen? Lue lisää.

Roadmap to Integrate Offshore Renewable Energy into a Climate-Smart Marine Spatial Plan
UN Global Compactin uusi tiekartta uusiutuvan offshore-energian lisäämisestä luontoa kunnioittaen.

Muista myös tulevat tapahtumamme ja katso COP26-etkojen tallenne!

19.11. Science Based Targets for Financial Institutions

2.12. Less Net, More Zero – Science Based Targets -aloitteen Net-Zero Standardin läpikäynti

Jaa uutinen