Mitä ovat science-based targets (SBT)?

Science-based targets (SBT) eli tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet tarkoittavat nimensä mukaisesti viimeisimmän ilmastotieteen mukaisia päästövähennystavoitteita. Niistä on tullut suomalaisyritysten ilmastotyön ydin.

Science-based targets (SBT), eli tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet, viittaavat ilmastotieteen viimeisimpään tutkimukseen perustuvaan tavoitteenasetteluun, joka ohjaa yrityksiä vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään kestävällä ja vaikuttavalla tavalla. 

Tavoitteet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, jossa maailman valtiot ovat sitoutuneet rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5–2 asteeseen. Monille suomalaisyrityksille SBT-tavoitteista on tullut ilmastotyön ydin ja konkreettinen mittari kohti kestävää liiketoimintaa.
 

Mikä on Science Based Targets -aloite (SBTi)?

SBT-tavoitteiden taustalla on kansainvälinen Science Based Targets initiative (SBTi), joka auttaa yrityksiä asettamaan tieteellisesti perusteltuja päästövähennystavoitteita. Vuonna 2015 perustettu aloite syntyi yhteistyössä YK:n yritysvastuualoite UN Global Compactin, CDP:n (ent. Carbon Disclosure Project), Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) ja WWF:n kanssa.

SBTi-aloitteen tarkoituksena on varmistaa, että yritysten ilmastotoimet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa. Aloitteen kautta yritykset voivat sitoutua puolittamaan kasvihuonekaasupäästönsä vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Nykyään SBTi:tä pidetään kansainvälisenä standardina tieteeseen perustuville päästövähennystavoitteille, ja SBT-tavoitteet tukevat yrityksiä esimerkiksi CSRD-raportoinnissa. Aloitteesta onkin tullut keskeinen osa monien yritysten vastuullisuusstrategioita ja ilmastotoimia, sillä sen avulla voidaan taata toimien tieteellinen pohja ja kansainvälinen vertailukelpoisuus. 
 

SBT-tavoitteet asettaneita yrityksiä on maailmalla
jo yli 7000 –
jatkuvasti yhä enemmän ja enemmän.

EU-sääntely ja science-based targets

CSRD-raportointidirektiivin standardi ESRS E1 ohjaa yrityksiä osoittamaan, kuinka liiketoiminta ja päästötavoitteet ovat linjassa globaalin 1,5 asteen lämpenemisrajan ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että yrityksiltä odotetaan yhä vahvempaa näyttöä toimintansa vaikutuksista ilmastoon sekä konkreettisia suunnitelmia päästöjen vähentämiseksi. SBTi:n kriteerit ovat monin paikoin samankaltaiset E1-standardin vaatimusten kanssa.

Lisäksi EU:n CSDDD-direktiivi vaatii suuria yrityksiä laatimaan ja toteuttamaan Pariisin sopimuksen tavoitteiden mukaisen siirtymäsuunnitelman ja päivittämään sen vuosittain. SBTi:n avulla yritykset voivat varmistaa, että niiden ilmastotyö on Pariisin sopimuksen ja CSDDD:n vaatimusten mukaista.

Aloite kehittyy jatkuvasti

SBTi on saanut osakseen myös kritiikkiä. Pysyykö sen kriteerit ilmastonlämpenemisen perässä? Voiko se tuottaa tarpeeksi kunnianhimoisia ohjeita yrityksille? Nämä on pyritty huomioimaan tulevassa nettonollastandardin uudistuksessa. Lisäksi SBTi:llä on paikoin ollut hankaluuksia reagoida yritysten korkeaan kysyntään, jolloin sitoumusten ja tavoitteiden hyväksyntää on joutunut odottamaan pitkäänkin. SBTi on kuitenkin vuonna 2024 tehnyt suuria muutoksia organisaation toimintaan ja saanut lisää resursseja yritysten tavoitteiden validointia varten.

SBT-tavoitteet ja suuret yritykset

  •  Suurille yrityksille Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi) sitoutuminen tarkoittaa merkittävää vastuuta ja mahdollisuutta toimia ilmastotoimien edelläkävijänä. Valtaosa aloitteeseen liittyneistä yrityksistä on suuria, monikansallisia yhtiöitä, mikä on linjassa SBTi:n strategian kanssa. Tavoitteena on ollut houkutella mukaan riittävä määrä johtavia yrityksiä, joiden esimerkki kannustaa muita seuraamaan perässä.
  • Suuret yritykset vaikuttavat merkittävästi ilmastoon, ja niiden päästövähennystoimilla voi olla suuri vaikutus. Sitoutuneiden yritysten ja asetettujen tavoitteiden määrä kasvaa jatkuvasti. Suuret yritykset voivat myös saada kilpailuetua sitoutumalla SBT-tavoitteisiin, sillä asiakkaat ja sijoittajat arvostavat yhä enemmän ilmastovastuullisuutta.
  • Ison organisaation ilmastotyötä voi olla helpompi ohjata oikeaan suuntaan, kun SBT-tavoitteet antavat selkeän suunnan.

SBT-tavoitteet ja pk-yritykset

  • Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ovat myös keskeisessä roolissa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, sillä ne edustavat noin 90 prosenttia kaikista maailman yrityksistä ja ovat tärkeä osa monien suuryritysten toimitusketjuja. Pk-yritykset ovat usein avainasemassa suuryritysten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, sillä päästöjä syntyy monissa vaiheissa tuotantoketjua.
  • SBTi on kehittänyt pk-yrityksille yksinkertaistetun polun tieteeseen perustuvien tavoitteiden asettamiseen. Tämä mahdollistaa pk-yritykset asettamaan kunnianhimoiset päästötavoitteet myös pienemmillä resursseilla. Näin pk-yritykset voivat osaltaan vaikuttaa globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamiseen ja samalla varmistaa oman kilpailukykynsä osana suurten yritysten vastuullista toimitusketjua.
  • SBTi:n määritelmä pk-yritykselle löytyy täältä.

     

Mistä lähteä liikkeelle?

Tutustu SBTi Services -verkkosivuun, mistä löydät kaiken tarvittavan tiedon SBT-tavoitteista. 

  • Katso selkeä opas, jossa käydään läpi miten tavoitteiden asettaminen etenee.
  • Tutustu myös tavoitteiden asettamisen kriteereihin. Tiivistelmän kaikista kriteereistä löydät täältä ja PK-yrityksille täältä.

Tarkista, onko yrityksesi sektorille julkaistu omat ohjeet tavoitteiden asettamista varten täältä.

Ennen tavoitteiden asettamista, varmista, että yrityksesi päästölaskenta on tehty GHG Protocollan standardien mukaisesti.

Me autamme

YK:n yritysvastuuverkosto UN Global Compact tukee jäsenyrityksiään SBT-tavoitteiden asettamisessa ja ilmastotyön kehittämisessä. Tutustu useisiin ilmasto- ja luontoaiheisiin koulutusohjelmiimme ja vertaisoppimisryhmiimme! 

Tutustu palveluihimme

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jäikö sinulle kysyttävää?

Karoliina Koistila

Programme Manager, Environment & Climate

Karoliina vastaa ilmastoon ja luontoon liittyvästä tarjonnastamme. Karoliina pyörittää muun muassa Climate Ambition ja Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet -ohjelmia.

Ota meihin yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää YK:n yritysvastuualoitteen toiminnasta tai onko mielessäsi jotain, mistä haluaisit keskustella? Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä!