Julkaistu 05.03.2025

Jaa

Vasta 24 suomalaisyritystä on allekirjoittanut naisten voimaannuttamisen periaatteet (WEPs)

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen tuo merkittäviä hyötyjä yrityksille koosta riippumatta. Suomalaisyrityksistä vasta 24 on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista allekirjoittamalla kansainväliset WEPs-periaatteet (Women’s Empowerment Principles).

WEPs

Naisten voimaannuttamisen periaatteet (Women’s Empowerment Principles, WEPs) ohjeistavat yrityksiä edistämään tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista niin työelämässä, markkinoilla kuin yhteisöissäkin. Suomalaisyrityksistä kuitenkin vasta 24 on allekirjoittanut periaatteet. Maailmanlaajuisesti allekirjoittaneita yrityksiä on yli 10 000.

WEPsit ovat tärkeä väline yksityiselle sektorille YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Allekirjoittamalla periaatteet yritys sitoutuu tasa-arvoon kaikilla toimintaansa ohjaavilla tasoilla ja käytännöissään. Näihin lukeutuvat muun muassa samapalkkaisuus, sukupuolisensitiiviset toimitusketjukäytännöt ja nollatoleranssi työpaikalla tapahtuvan seksuaalisen häirinnän suhteen.

Periaatteet ovat syntyneet YK:n yritysvastuualoite UN Global Compactin sekä UN Womenin yhteistyössä 15 vuotta sitten, vuonna 2010.

”Yksi syy vähäisille allekirjoituksille Suomessa on varmasti se, etteivät yritykset ole tietoisia WEPs-periaatteiden olemassaolosta tai ymmärrä, miten ne voivat hyödyntää periaatteita omassa liiketoiminnassaan. Moni yritys tekee työtä sukupuolten tasa-arvon eteen jo nyt, mutta ilman selkeää viitekehystä tai konkreettisia tavoitteita. WEPsit tarjoavat juuri tällaisen työkalun”, arvioi UN Global Compact Suomen sosiaalisen vastuun asiantuntija Sophia Lawson Hellu

Kaikki yritykset hyötyvät sukupuolten tasa-arvosta

Suomea on pitkään pidetty tasa-arvon mallimaana, mutta on vielä paljon tehtävää, jotta tasa-arvo toteutuisi kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Esimerkiksi vuonna 2021 Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä vasta reilu kolmasosa oli naisia (36 %). Se oli vähemmän kuin esimerkiksi Ranskassa (46,3 %) mutta enemmän kuin EU:ssa keskimäärin (30,6 %). 

Yritykset kuitenkin hyötyvät tasa-arvotyöstä. Esimerkiksi kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan tasapainoinen sukupuoliedustus hallituksissa lisää yrityksen todennäköisyyttä parantaa liiketoiminnan tuloksia jopa 20 prosentilla.  
Naisten edustusta yritysten hallituksissa on säännelty myös EU-tasolla. EU:n kaikkien suurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on oltava 40 prosenttia naisia vuoteen 2026 mennessä.

”Tasa-arvo ei ole arvovalinta – se on liiketoiminnan elinehto. Monimuotoisten ja tasa-arvoisten työyhteisöjen tiedetään olevan innovatiivisempia, tuottavampia ja kestävämpiä pitkällä aikavälillä. Yritykset, jotka panostavat sukupuolten tasa-arvoon, eivät ainoastaan luo oikeudenmukaisempaa työelämää, vaan vahvistavat myös kilpailukykyään ja houkuttelevat osaavimpia tekijöitä. Myös EU:n vaatimukset sääntelevät tätä”, sanoo Lawson Hellu. 

WEPs – Naisten voimaannuttamisen 7 periaatetta

  1. Yrityksen ylimmän johdon tulee asettaa tasa-arvo ja naisten voimaannuttaminen korkeimman tason strategiseksi päämääräksi.
  2. Työpaikan kaikkia naisia ja miehiä tulee kohdella oikeudenmukaisesti ja syrjimättä.
  3. Työntekijöiden terveys, hyvinvointi ja turvallisuus tulee asettaa etusijalle, ja esimerkiksi seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kohtaan on nollatoleranssi.
  4. Yrityksen käytäntöjen noudattaminen varmistetaan ja naisten ammatillista etenemistä tuetaan koulutuksilla.
  5. Toimitusketjujen tulee olla inklusiivisia ja tasa-arvoa edistetään myös markkinoinnissa ja mainonnassa.
  6. Yritysten tulee tehdä aloitteita yhteisöjen kehittämiseksi ja sukupuolten tasa-arvon ja naisten voimaannuttamiseksi.
  7. Saavutuksia ja edistystä tulee seurata mittaus- ja raportointikäytännöillä.

Lisätietoa: 

Sophia Lawson Hellu
Sosiaalisen vastuun asiantuntija, UN Global Compact Suomi
sophia.lawsonhellu@globalcompact.fi
+358 50 313 1351

Lisätietoja WEPseistä ja allekirjoittaneista yrityksistä löytyy täältä.
Tutustu myös raporttiin: Progress on the Sustainable Development Goals: The gender snapshot 2023